Upřímné recenze filmů a seriálů sdělte světu, co si o filmu/seriálu skutečně myslíte

Aktualita:

Vítejte na novém webu, kde můžete hodnotit filmy a seriály očima obyčejných diváků. Chci vás poprosit o pomoc s hodnocením filmů, které jste už viděli. Čím více recenzí zde bude, tím snazší a přesnější pak bude hledání vhodného filmu nebo seriálu ke zhlédnutí. Stačí kliknout na "Přidat recenzi" v hlavním menu a začít psát název filmu nebo seriálu do příslušného políčka, pak už jen píšete svůj názor. Děkuji.

Recenze uživatelů (1035)

Strážní andělé (1995) - film

Stuma starstarstarstarstar

Svižná akční komedie přesně tak, jak to umějí jen Francouzi. Gérard Depardieu opět v roli tvrďáka ve dvojici nikoliv s Pierrem Richardem, ale tentokrát s neméně komediálně zdatným Christianem Clavierem. Ne, roztržitého ňoumu tu opravdu nehraje. Oba už měli za sebou úspěšný snímek ´Návštěvníci´ a jak již dnes víme, v následujících letech společně natočili nejen pokračování, ale i komiksové příběhy o Asterixovi. V tomto snímku je v centru dění malý čínský chlapec, balík cenných papírů, kněz, čínská mafie a andělé. Tohle všechno tvůrci smíchali dohromady a vznikla taškařice, která je odvyprávěna rychlostí kulometu. Dynamiku to má úžasnou. Akční scény v hongkongském stylu komediálnost neruší. Naopak jej dokonce výborně doplňují. Snímek jako celek prostě funguje. Jean-Marie Poirév v podstatě ve své režijní tvorbě dělá to samé co Francis Veber, jen daleko živějším dojmem. Jestli se z toho stane komediální klasika se v budoucnu uvidí. Potenciál na to má.

Čas publikace: 1.12.2017 16:26

Základní instinkt (1992) - film

Stuma starstarstarstarstar

Solidní detektivní příběh s ohromným sexuálním nábojem. Silný příběh a herecké výkony Michaela Douglase a Sharon Stoune dokáží diváka připoutat svým velmi jednoduchým příběhem, který je však plný zvratů a úskalí. Sexuální náboj spisovatelky Catherine Tramell v podání Sharon, a její chytrost, svůdnost a přesvědčení bortí veškeré vtípky o blondýnkách. Režisér Paul Verhoven opět věděl co dělá a scénář převedl do filmu jak jen nejadekvátněji to šlo. Sexuální napětí tu jiskří takřka neustále a to je právě to, co je na diváka cílené. Umí odvrátit pozornost od faktů a tak nejen divák tápe. Ano, nejen divák. Ani detektiv Nick Curran v podání Michaela neví kde mu hlava stojí a jak to tedy se vším je. Snímek provází mírné napětí, ale zvědavost co se kde vyvrbí nenechá na pochybách. Sem tam je sice nějaký ten vývoj přeci je předvídatelnější, ale některé intenzivní momenty to zase plně vynahradí. Celkově je snímek zajímavý, lákavý, kreativní a hlavně velice odvážný. Jestli se jedná o nejlepší erot

Čas publikace: 1.12.2017 15:44

Záchranný člun (1944) - film

Stuma starstarstarstarstar

Konverzační černobílé drama z oceánských vod probíhající na záchranném člunu mezi lidmi charakterově velmi odlišnými po potopení lodě od útoku německou ponorkou. Alfred Hitchcock se tématu chopil velice vkusně a natočil napínavý snímek, jaký by snad takto nikdo jiný natočit nedokázal. Hodina a půl stopáže plná dialogů a děj se jedinkrát neodkloní jinam. Nuda? Ale vůbec ne. Silný scénář na základě knihy Johna Steinbecka je plný ostrých dialogů, které Hitchcock skutečně výborně dokázal zhmotnit. Je impozantní, jak film zaujme i v klaustrofobním prostředí. Nečekaná překvapení a odhalení se vyskytuje v náhodných intervalech. Přicházejí tak nové skutky, které vytvářejí více dramatičnosti a napětí. A do toho vstoupí německý trosečník, u kterého nevíme, jestli mu důvěřovat a nebo ne. A kam ta loďka vlastně pluje? Rouška tajemství ovládá příběh i diváky. Houpající loď ve vlnách a šplouchající voda vytváří jedinečnou atmosféru. Alfred Hitchcock a jedno z jeho mistrovských děl.

Čas publikace: 23.11.2017 20:09

Sázka na nejistotu (2015) - film

Stuma starstarstarstarstar

Wall Street a pošetilý svět financí. Příběh, který má s realitou hodně společného. Finančníci, rostoucí hypotéční bublina a snaha na tom co nejvíce vydělat. Jak jednoduché je přivést svět do finanční krize. Snímek používá mnoho finančních termínů, které jsou vysvětleny, takže i lajk ví o čem je řeč. Vyprávění probíhá z různých úhlů pohledu , což je další plus. Nepřiklání se tedy k žádné straně, čímž ponechává na divákovi si vytvořit vlastní úsudek. Svět čísel a statistik však přeci jen může být pro někoho složitý, ale protože je jádro věci někde jinde, dají se tyto znalosti ponechat stranou. Důležité je jednání a plánování finančníků a v jakém zájmu. Snímek má převážně informativní charakter z oblasti finančních trhů a to hranou formou, takže je potřeba tomu věnovat náležitou pozornost a ne se na to ledabyle dívat jako na další obyčejný film. Mnohé výroky jsou vskutku děsivé. Zkrátka se jedná o brilantní film! Ekonomická krize byla pro všechny vysvětlena.

Čas publikace: 23.11.2017 17:17

Dům snů (2011) - film

Stuma starstarstarstarstar

Dle názvu to vypadá na další příběh o strašidelných úkazech v nově zakoupeném domě, což začátek dějství vcelku dosvědčuje, ale nakonec se to zvrhne ve zcela něco jiného. Avšak v něco, co tu už taktéž bylo nesčíslněkrát. Předvídavost a patetičnost tedy snímkem vládne a kazí filmový zážitek. Tempo je pomalejší, což může místama nudit, ale pozor na to. Chvíle nepozornosti a už se neví o co vlastně jde a která bije. Snímek moc tedy neoslní, ale zatracovat by se zase také nemusel. Všechno co tu máme je tajemství, které pomaloučku spěje k odhalení. Diváci neznající předešlé podobné snímky by si to mohli užít. Daniel Craig opět v jiné roli a nutno uznat, že působí… no, působivě. Film výrazně neoslní, ale při troše skromnosti a shovívavosti se dá k odpočinkové podívané přijmout.

Čas publikace: 22.11.2017 20:30

Celebrity s.r.o. (2015) - film

Stuma starstarstarstarstar

Jako odlehčená komedie ukazující dění na druhé straně kamery během natáčení seriálu by se to mohlo přijmout, ale nic naplat, film tradičně trpí současným filmovým vypravěčským neduhem a tím je značně pomalé tempo. Sem tam nějaký ten vtip pobaví a vykouzlí onen odlehčený úsměv, což lze však snad považovat i za zázrak. Krimi zápletka je celkově nepromyšlená, bez logiky, tudíž v tomto směru naprosto zbytečná. Příběhu to nic výrazného nepřineslo. Námět dobrý, ale chtělo by to daleko více crazy. Nic naplat, jako k Vorlíčkovým komediím se k tomuto těžko bude honosně vracet.

Čas publikace: 22.11.2017 16:18

Apokalypsa meteorů (2010) - film

Stuma starstarstarstarstar

Naprosto zbytečný snímek vyprávějící příběh, který tu byl v takto levné produkci prezentován už nesčíslněkrát. Tedy nic nového, nic oslnivého, nic převratného. Jak se říká, je to jen nošení dříví do lesa. CGI efekty spíše pro ostudu, scénář plný nelogičností a chyb, napětí či nějaké dobrodružství aby divák pohledal. Katastrofický film v tradičním televizním katastrofickém zpracování. Chjo.

Čas publikace: 22.11.2017 02:14

Fantom (1996) - film

Stuma starstarstarstarstar

Fantom. U nás poměrně neznámý komiksový maskovaný hrdina, i když v Československu vycházel pod vydavatelstvím Semic-Slovart v letech 1992-93. Na růžích ustláno neměl, neboť tak brzy po revoluci vyběhlo na trh tak velké množství komiksových sešitů, že byl velmi brzy přesycen, což vedlo k velmi rychlému zániku. Vyšlo pouhých osm sešitů. Snímek z roku 1996 se nesnaží být nijak velkolepý a efektový. Celé pojetí ponechává na jednoduchosti a přirozenosti, což vede k divácké přístupnosti i mladších diváků. Na dnešní dobu komiksových filmů přesycených CGI efektů se takřka jedná o šok. Scénář je vystavěn dobře, takže vše pochopí i diváci komiksu neznalí. Celkově to samozřejmě lecjaká pecka není, ale i takto to hlavně pro menší diváky postačí. Plejáda hereckých hvězd vcelku překvapuje. Taková sešlost e zase jen tak nevidí. Takže když se to shrne, jedná se o jednoduchý rodinný dobrodružný film na základě komiksové předlohý, který ukazuje, že se to dá udělat i levněji.

Čas publikace: 22.11.2017 01:47

Rozbouřené nebe (1954) - film

Stuma starstarstarstarstar

Od natočení tohoto snímku uběhlo již 63. let a stále patří mezi průkopníky žánru. Postupy a dějová šablona se používá dodnes. Klasika žánru, které lze dnes bohužel upřít snad jen značně pomalé tempo, spousta hluchých míst a zcela zbytečné osudové skutečnosti některých cestujících. John Wayne tentokrát zase v poněkud jiné roli než v té své westernové a nijak mu to neuškodilo. Ba naopak. Skoro by se v jeho postavě nedal představit někdo jiný. Snímek poukazuje i na skutečnosti v letecké dopravě, jaké si dnes nemůžeme ani představit. Příběh začíná na letišti s postupným představováním hlavních aktérů a pak už se vše děje pouze v útrobách letadla. Každý cestující má svoji životní dráhu a divák je s tím opět postupně obeznámen. Okrajově se do toho přidá problém týkající se všech. Napětí? Bohužel. Celková atmosféra spíše vyznívá melodramaticky, což krapet bortí představy. Každopádně přes všechny své neduhy se stále jedná o výbornou klasiku, kterou nelze vynechat.

Čas publikace: 21.11.2017 22:31

Pod zemí (2014) - film

Stuma starstarstarstarstar

Další hororový přírůstek ve stylu Found footage a opět v plné parádě. Tentokrát se skupinka mladých lidí vydá do pařížských katakomb hledat legendární filozofický kámen mající sílu přeměnit jakýkoli kov na zlato a dát svému držiteli věčný život. Pochopitelně se ve spleti chodeb ztratí a zažijí něco, co ani ve snu neočekávali. Temná hrůza z prvky náboženské a mysteriózní dramatizace natočená místy za použití vizuálních efektů, avšak bez rozsekaných těl a potoků krve. Děj nemá žádnou plynulost. Jakmile se vstoupí do podzemí, neustálým rychlým vývojem se hbitě žene kupředu z jedné hrůzy do druhé. A protože se jedná právě o Found footage, není to snímek pro odpůrce živé kamery. Outdoorová kamera už prostě taková je. Snímek s vlastním charakterem, atmosférou a pravidly. Slabé povahy nechť se nedívají sami, po tmě a po shlédnutí raději nejdou ani do sklepa.

Čas publikace: 19.11.2017 01:13

Od kolébky do hrobu (2003) - film

Stuma starstarstarstarstar

Po snímcích ´Romeo musí zemřít´ a ´Lovec policajtů´ představil režisér polského původu Andrzej Bartkowiak tento svůj třetí akční počin, který se s těmi předchozími v ničem nezadá. Svižná akce, zběsilé tempo, humor a napětí. Popkornový akční snímek jak z čítanky. A opět staří známí hlavních rolích. Tady jde tedy opět především o zábavnou akci, kterých je více než dost a divák znalý předchozí filmy pozná, že se tu z nich i hodně cituje. Už jen souboj Jet li vs. Mark Dacascos po vizuální stránce nemálo připomíná stejné finále z počinu ´Romeo musí zemřít´. Dalo by se říci, že Andrzej v podstatě vykrádá sám sebe, ale na druhou stránku to šlape jak má, tak proč ne. A protože jde hlavně o tu akci, děj se veze ve své jednoduchosti a přímočarosti. A že jde hlavně o zábavu dosvědčí závěrečný vtipný dialog mezi Anthonym Andersonem a Tomem Arnoldem. Kde že už takový dialog byl?

Čas publikace: 19.11.2017 00:27

Operace: Zlomený šíp (1996) - film

Stuma starstarstarstarstar

Druhý hollywoodský snímek hongkongského krále akčního filmu Johna Woo a bohužel stále bez povolení ukázat své režisérské umění v plné síle. A samozřejmě je to ohromná škoda. Očekávání se tedy nedostavuje, ale i tak je na co se dívat. Christian Slater vs. John Travolta a jako doplněk Samantha Mathis. John v záporné roli, která mu padne jako ulitá. Film má nápady jak po scenáristické stránce, tak i ve zpracování. Pomalé záběry, oslňující akce a masivní výbušnost. Rukopis Johna Woo je tedy znát, ale pro své fanoušky se bohužel snímek stává zklamáním. Pro hollywood se však jedná o přínos, neboť se tímto akční žánr přeci jen posunul zase o kousíček dál. Snímek je syrový, zábavný a prostě hollywoodský. Téměř by se dalo říct, že Johna Woo bylo na tohle škoda.

Čas publikace: 18.11.2017 23:45

Attila (2001) - film

Stuma starstarstarstarstar

Televizní zpracování o životě nejmocnějšího krále hunské říše Attila, známého také pod přezdívkou ´Bič Boží´. Attila toužil po ovládnutí území celé Evropy. Vedl řadu velkých nájezdů jak do Západořímské, tak do Východořímské (Byzantské) říše. A právě toto dění se snaží přiblížit dohromady tříhodinové filmové zpracování. Nemalá výprava, přizpůsobený scénář. Dramatizace se dotýká více děje, než válečné vřavy, ale ani ty nezůstávají pozadu. Brutalitu a drsné výjevy postav nechť však nikdo neočekává. Klasické intrikaření je hlavní devizou a především to táhne celé dějství. Ztvárněná doba, kdy si nikdo není ničím a nikým jist sice postrádá určité napětí, ale o dobrodružství rozhodně nouze není. I dialogy mají právě v onom intrikaření neobvyklou sílu. Celé vyprávění je rozsáhlé, v jistém smyslu epické, intimní a v jádru i romantické. Nechme stranou skutečnou historii. Jedná se o příjemný film s velkou produkcí přinášející nevšední televizní zážitek.

Čas publikace: 4.11.2017 22:58

Mořský vlk (2009) - film

Stuma starstarstarstarstar

Dvojdílné televizní zpracování známého příběhu dle knižní předlohy Jacka Londona v koprodukci Kanady a Německa a kupodivu dobře. Pevný scénář a impozantní herecké výkony dodávají na atraktivitě dramatizace. Ani za výpravu se nemusí nikterak stydět. Pro televizní vyslání je počin sice tradičně přizpůsoben, ale před tímto tedy klobouk dolů. Děj s ohromným přístupem poukazuje na dění na lodi, v tomto případě pod názvem ´Přízrak´, plující na volném moři. Despotický kapitán Wolf Larsen charakterem jakoby z oka vypadl kapitánu Blinchovi ze snímku ´Bounty´. Přísný, neústupný, s cílem dosáhnout svého za každou cenu. Tyto příběhy mají vůbec několik motivů společné, byť se jedná o dvě různé knižní předlohy. Zde je navíc hlavně bratrská rivalita. Atmosféra velmi rychle zhoustne a přísně se drží celé tři hodiny celkové stopáže. Žádné nudné místo, žádné dějové odluky. Toto zpracování zcela jistě patří mezi ty lepší.

Čas publikace: 4.11.2017 21:56

Le Mans (1971) - film

Stuma starstarstarstarstar

Primitivní scénář s minimálními dialogy a realistické závody automobilů. Takový je snímek se Stevenem McQueenem, který tu v podstatě hraje sám sebe. Spojení dokumentu s dramatickými prvky vyšel dobře a pro sportovní fanoušky je takřka povinnost něco takového vidět. Odlišnost od podobných přímo hraných počinů je velice markantní. Taková atmosféra se jen tak nevidí. Dnes už se jedná sice o dobový, či lépe řečeno historický film, ale i tak svoji velkolepost i nadále nezapře. Snímek natočený přímo na místě v Le Mans za použití záběrů ze skutečných závodů ohromně posiluje autenticitu. I přes své stáří zkrátka stále velice vzrušující film. Co dodat víc.

Čas publikace: 4.11.2017 19:17