Upřímné recenze filmů a seriálů sdělte světu, co si o filmu/seriálu skutečně myslíte

Aktualita:

Vítejte na novém webu, kde můžete hodnotit filmy a seriály očima obyčejných diváků. Chci vás poprosit o pomoc s hodnocením filmů, které jste už viděli. Čím více recenzí zde bude, tím snazší a přesnější pak bude hledání vhodného filmu nebo seriálu ke zhlédnutí. Stačí kliknout na "Přidat recenzi" v hlavním menu a začít psát název filmu nebo seriálu do příslušného políčka, pak už jen píšete svůj názor. Děkuji.

Recenze uživatelů (506)

300: Bitva u Thermopyl (2006) - film

Stuma starstarstarstarstar

Vyjímečný film věrně převedeného komiksu od Franka Millera zachycující jeden z nejskvělejších válečných příběhů historie lidstva. 300 mužů zadrží mnohonásobně početnější armádu perského krále Xerxa a dodá Řekům aureolu neporazitelných válečníků na dlouhá staletí. V jedné kritice komiksu se píše: ´Miller zvolil způsob vyprávění, v němž velkou roli hraje přednes příběhů u táborových ohňů. I to dodává zdání dobové autentičnosti. Vypravěči v knize mu slouží k umocnění jeho vlastního uměleckého podání doplněného jedinečnou vizuální stránkou. Miller je pověstný svými „kamerovými“ záběry, které jsou neuvěřitelně citlivé na perspektivu. A právě zde dosáhl ve svém umění prozatímního vrcholu. Filmaři to pochopili také a film je dosti přesnou transkripcí komiksové podoby příběhu.´A s tím nelze jinak než souhlasit. Vizuální stránka věci je úchvatná a skutečně kopíruje jednotlivá okénka komiksu. To se děje i s vyobrazenou krví, který se stal nepochopen. Zkrátka, kdo nečetl komiks, nepochopí film.

Čas publikace: 30.12.2016 20:34

Tom Clancy's the Division: Agent Origins (2016) - film

Stuma starstarstarstarstar

Půlhodinová velice akční povídka coby reklama pro videohru od firmy Ubisoft. O děj tu v podstatě ani nejde. Taky o jaký pro tak krátkou stopáž, kde jsou předností neustálé honičky a přestřelky, na kterých si dali tvůrci opravdu záležet. Hráčům hry se to bude jistojistě líbit, neboť to má švih, úžasnou kameru a typické videoherní sekvence. Ostatní se budou určitě kroutit pro značnou přepálenost a tlačení na pilu.

Čas publikace: 20.1.2017 23:24

Návrat sedmi statečných (1966) - film

Stuma starstarstarstarstar

Snímek ´Sedm statečných´ se stal kultem mezi westerny a jako takový se jeví jako naprosto nepřekonatelný. To tvůrci zřejmě tohoto volného pokračování věděli a tak se ani nijak nesnažili původní snímek překonat. Obsažen je velice jednoduchý děj, který vlastně vše opakuje. Nijak zvlášť se nic nerozebírá a ve všem se šlo ihned k věci. A právě to ztratilo na atraktivitě příběhu jako takového. Charaktery postav, které jsou kromě hlavní postavy Chrise opět v podání Yula Brynnera, kterého již velmi dobře známe, pochopitelně jiné, nebyli vůbec nijak zvlášť rozebrány. Takže v podstatě o nikom nevíme nic. Pouze to, že tu prostě jsou. Za špatný snímek se však ale tohle v žádném případě považovat nedá. Ruku na srdce, jsou daleko horší.

Čas publikace: 23.1.2017 21:25

Utržený ze řetězu (2005) - film

Stuma starstarstarstarstar

Impozantní a silný akční snímek s bojovým uměním, který má kupodivu i příběh. Příběh o lidskosti a hlavně o smyslu života. Jet Li stále ve skvělé formě a tak se tu předvede přesně tak, jak je od něj očekáváno. Jeho výkon je jako obvykle velkolepý a doslova vyrážející dech. Za scénářem stojí Luc Besson a dá se usoudit, že za ním stojí skutečně kus scenáristické práce. Veškeré charaktery daných postav pojal jak nejlépe mohl. Dialogy ostré jako břitva (alespoň v originále) až to zní na první pohled děsivě. O akci tu však zcela nejde, i když si ji divák užije více než dost. Příběh je především o lidské povaze a zranitelnosti člověka. A ve spojení s takovouto akcí se tvůrcům vskutku povedl brilantní kousek. Styl HK je neoddiskutovatelný. Akční kamera, vynikající obrazové nájezdy, atmosfericky velice vhodný filtr. Má to celkově hloubku a styl. Po snímku ´Polibek draka´ se jedná o druhou spolupráci s Lucem Bessonem a opět to dopadlo na výbornou.

Čas publikace: 12.2.2017 20:06

Nenapravitelný (1975) - film

Stuma starstarstarstarstar

Typická bláznivá komedie ve stylu, jaké točil Pierre Richarde či Louis de Funès. Zde si hlavní roli střihl Jean-Paul Belmondo, kterému ani takový žánr nebyl cizí. Dějství je bláznivé v takovém tempu, že stačí chvíle nepozornosti a divák ztratí veškerý přehled o tom, co se vlastně právě děje. Belmondo tu má pusu doslova jako kulomet a jeho ztřeštěnost společně s energií je snad nekonečná. Jedná se v podstatě o takovou zvukovou grotesku s cílem pobavit za každou cenu, což se po celou stopáž jistojistě daří.

Čas publikace: 19.2.2017 19:30

Na straně zákona (1973) - film

Stuma starstarstarstarstar

Burt Reynolds byl ikonou 70. let a to je nezpochybnitelný fakt. A tak není divu, že tento akční snímek z prostředí nelegálního obchodu s alkoholem, je jeden z jeho mnoha filmových počinů, který se stal ve své době doslova fenoménem. Jedná se o příběh pomsty, jen poněkud jiného ražení, než jak začalo být později obvyklé. Gator McKlusky, kterého si Burt střihl, se spojí s federálními agenty, aby usvědčil šerifa z nekalostí. Na tom by nebylo nic divného, kdyby nebyl právě propuštěn z vazby za stejné prohřešky. A rozhodl se jenom proto, že byl zavražděn jeho bratr. No a co, že má v případu sám máslo na hlavě. Nebere tedy zákon do svých rukou a jde na to legální cestou. Jeho živelnost je podívanou i po tolika letech a je to způsobeno hlavně výbornými akčními scénami, především v podobě dramatický automobilových honiček, kterých je tu více než dost. A není také od věci, že se jedná o jeden z nejoblíbenějších filmů Quentina Tarantina, který určitou část použil ve svém snímku ´Kill Bill´.

Čas publikace: 20.2.2017 23:47

Ostrov (2005) - film

Stuma starstarstarstarstar

Základní kostra děje je převzata z polské sci-fi komedie ´Sexmise´. I tam žila komunita v podzemním městě, protože ovzduší na povrchu bylo kontaminováno a i odtud se dva hrdinové pokusili o útěk. Jak to dopadlo víme. A tady je to obdobné, jen jde o něco jiného. Skoro se divím, že tvůrci nenatočili remake. Snímek je rozdělen na dvě poloviny. První je o životě v podzemí a druhá se přesouvá na zem a mění se ve zběsilou akční jízdu, jakou umí jen Michael Bay. Futuristický obraz města jak vystřižený ze slavného snímku ´Metropolis´. Dějství o útěku a nahánění uprchlíků tu už bylo nesčíslněkrát, ale tady je to přeci jen na jiné rovině. Michael Bay tu zopakoval dálniční automobilovou honičku, jakou nám představil již ve snímku ´Mizerové 2´. Rychlé, efektivní, dechvyrážející. Příběh má v sobě také určité poselství, ale záleží, jak se k tomu divák postaví. Jedná se tedy o popkornovou akční jízdu s neoriginálním námětem, ale zato s novým příběhem. A je to vskutku jízda.

Čas publikace: 23.2.2017 22:29

Událost ve čtverci 36-80 (1984) - film

Stuma starstarstarstarstar

Příběh z dob studené války tentokrát z pohledu Sovětského svazu, jaký by se mohl stát i dnes. Historická nevraživost obou mocností ale jakoby se nekonala. Divák sice přirozeně očekává vzájemné provokace a hlavně chvíli, kdy bude hrozit odpálení hlavice z ponorky, ale nic takového se prostě neděje. Ani ze strany sovětu nevyvěrá propaganda a komunistická osvěta. Letecké scenérie jsou povedené, takže lze vidět letadla v celé své kráse a v akci. Snímek však obsahuje typický filmový neduh. Sovětské stroje jsou pochopitelně zcela reálné, to se však ale nedá říci o těch amerických. Tady se tvůrci zřejmě snažili americkou výstroj napodobit jak jen to šlo, ale s realitou to má bohužel pramálo společného. Na svou dobu je to však pochopitelné. Pokud by vše pojali reálně, americké tajné služby by byli okamžitě na nohách, kde to vzali. Snímek je na 70 minut stopáže krátký a po dějové stránce jednoduchý. Nudné chvíle sice přijít mohou, ale u sovětského filmu to zase není nic neobvyklého.

Čas publikace: 2.3.2017 16:22

Návštěvníci (1993) - film

Stuma starstarstarstarstar

Cestování časem bylo pro filmaře vždy velice vděčné téma. Platí to i pro tento snímek, který svými komediálními nápady dospěl takřka ke své nesmrtelnosti. Jean Reno a Christian Clavier se tu ve svých rolích doslova vyřádili a dali tak do svých postav takovou ctižádostivost, že je celý příběh téměř uvěřitelný. Snímek patří do řady typických francouzských ztřeštěných komedií, jaké umí jenom oni. Má to švih, situační humor velmi často přesahující do grotesky, elán a hlavně příběh, ve kterém se divák pro samou tu legraci neztratí. Neuvěřitelně zábavný snímek, který je na rok 1993 asi tou nejlepší francouzskou komedií.

Čas publikace: 3.3.2017 17:52

Na odstřel (2009) - film

Stuma starstarstarstarstar

A opět je tu novinářská odvaha, trpělivost a důslednost. Právě o tom je tento snímek, který svojí razantností a politickým námětem velice připomíná stále dobrou klasiku ´Všichni prezidentovi muži´. Novinářská práce se ani zde v ničem nezadá s tou policejní. Pátrání po pravdě za každou cenu jen v rámci příběhu do novin tkví ohromným elánem dosáhnout cíle. Russell Crowe hraje neupraveného avšak idealistického investigativního novináře s takovou lehkostí a aspektem, že by snad s přehledem taktéž rozkryl i kauzu známou jako tzv. Aféra Watergate. Ben Affleck naopak v roli kongresmana nijak nepřekvapil. Zahrál to sice dobře, ale jakoby už ve všech svých filmech hrál pořád nějak stejně. I když je film z novinářského prostředí, o napětí není nouze. Příběh je sice místy dosti komplikovaný, ale právě to v odhalování skutečností dává všemu tu správnou atmosféru. Jedná se o politický thriller, který dokáže posadit do křesla.

Čas publikace: 5.3.2017 17:37

Superman (1978) - film

Stuma starstarstarstarstar

Kultovní snímek, kterým proslavil představitel hlavní role Christopher Reeve, bez jehož tváře si Supermana málokdo dokázal představit. Komiksový příběh ve filmovém zpracování nestaví jen na dobrodružství, ale přísně lpí i na charakterech všech postav, což získalo své kouzlo a sympatie. Romance už dokonala své. Snímek do dnes nepřekonatelný. Superman vs. Clark Kent. Christopherem mistrovsky zahrané do sebemenší dokonalosti. Luthera Lexe si střihl Gene Hackman a dá se říci, že je to nejbrilantnější padouch, co kdy vznikl. Na paty mu šlape už jen Joker ve snímku ´Batman´. A Lois Lane? Margot Kidder do ní dala vše, co taková správná ztřeštěná, roztržitá, snad i praštěná a hlavně zamilovaná mladá ženská má mít. Triky jsou na nejvyšší úrovni ve své době dosažitelné a tak jsou dnes pro mnohé až s podivem, jak to bez počítačů dokázali. Největší superhrdina všech dob tímto udělal díru do světa a dodnes vyhledáván. Proto snad i vznikla prodloužená verze, kde přidané scény mnohé doplňují.

Čas publikace: 17.3.2017 17:30

Pistole sedmi statečných (1969) - film

Stuma starstarstarstarstar

Ve třetím snímku vezoucí se na úspěchu dnes již legendárního filmu ´Sedm statečných´ respektive jeho předobrazu ´Sedm samurajů´ přebírá štafetu Yula Brynnera další herecký matador, mající ve své filmografii značné množství impozantních snímků, George Kennedy. Děj se opírá o krvavou mexickou revoluci a nemilosrdného plukovník Diega. Legendární pistolník Chris Adams dá dohromady partu chlapů odhodlaných se postavit příkoří. Sice se nejedná o nic mimořádného, ale jako rodokapsový westernový příběh vyznívá dobře. Dokonce daleko lépe, než ten předchozí. Sice standardní film, ale jsou daleko horší. Jako westernová filmová zábava snímek zcela postačí dobře.

Čas publikace: 18.3.2017 15:50

Ruka zabiják (1999) - film

Stuma starstarstarstarstar

Komediální teen horor čistě pro zábavu mající obvyklé klišé a šmrnc 80. let. Představa, že si najednou vlastní ruka bude dělat co chce, je víc než děsivá a zvlášť, když se rozhodne zabíjet. Tak proč na tom nepostavit příběh? Devon Sawa to po herecké stránce zvládl velice dobře a dá se říci, že se v této roli doslova vyřádil. I tvůrci speciálních efektů na oné ruce udělali kus poctivé práce. Originalitou to sice neoplývá, neboť snímků o vraždící ruce je více než dost, ale proč si tím kazit zábavu.

Čas publikace: 18.3.2017 17:25

6. den (2000) - film

Stuma starstarstarstarstar

5. července 1996 byla naklonována ovce pojmenována jako Dolly, která byla prvním savcem úspěšně naklonovaným ze somatické buňky dospělého jedince. Následně vyvstalo mnoho otázek týkajících se samozřejmě i člověka. Dal by se také naklonovat? A jak by to potom v životě vypadalo? Vedli se debaty a to by nebylo, aby se toho také nechytili filmaři a nenatočili o tom film. A nebylo jich málo. Tento je jeden z nich, kde si hlavní roli střihl Arnie a jelikož tu jde o klon, tak opět přímo dvojroli. Děj není nijak složitý, takže je veden k pochopení a hlavně k uchopení faktu nebezpečí, jaké mimo jiné může klonování člověka přinést. Děj má tedy myšlenku, který zase není veden jako nějaká agitace. Příběh má vtip, přiměřenou akci a hlavně dramatičnost. Zatím se jedná stále o sci-fi, ale kdo ví, co v budoucnu bude a nebude.

Čas publikace: 23.3.2017 19:19

Oběti války (1989) - film

Stuma starstarstarstarstar

(prodloužená verze) Velmi impozantní snímek na základě skutečné události zvýrazňující nelehké žití vojáků s odepřeným sexuálním životem. Chlapci procházeli těžkými bojišti ve Vietnamské džungli a viděli jen beznaděj a smrt. Jsou to však ale stále jen obyčejní lidé, kterým sex prostě chybí a když jim je v době volna po misi odepřen vlivem zákazu vycházek a ještě v době před nadcházející další misí, vyřeší svoji touhu prostě po svém. Po citové stránce velmi působivé drama mající velmi mnoho otázek. Jak hodnotit vojáky, kteří jsou něčeho takového schopni? Kdo nebyl na vojně, nemá šanci něco takového pochopit. Krutost války změní každého. Soucit či lítost chtít od člověka vidějícího každý den někoho umírat? Thuy Thu Le ztvárnila onu dívku tak věrohodně, že rozhodně za tento výkon měla dostat cenu. Charakter každého z vojáků ztvárnili herci taktéž velice dobře. Snímek bohužel upadá do zapomnění a je to chyba. Něco takového se může stát kdykoliv a kdekoliv a je potřeba na to upozorňovat.

Čas publikace: 27.3.2017 17:09