Upřímné recenze filmů a seriálů sdělte světu, co si o filmu/seriálu skutečně myslíte

Aktualita:

Vítejte na novém webu, kde můžete hodnotit filmy a seriály očima obyčejných diváků. Chci vás poprosit o pomoc s hodnocením filmů, které jste už viděli. Čím více recenzí zde bude, tím snazší a přesnější pak bude hledání vhodného filmu nebo seriálu ke zhlédnutí. Stačí kliknout na "Přidat recenzi" v hlavním menu a začít psát název filmu nebo seriálu do příslušného políčka, pak už jen píšete svůj názor. Děkuji.

Recenze uživatelů (500)

Halloween (1978) - film

Stuma starstarstarstarstar

(prodloužená verze) Prvotřídní přelomový hororový thriller plný napětí a strachu. O zcela první tzv. teen slasher thriller se sice nejedná, jak se mnozí mylně domnívají, ale dá se říci, že je to první snímek (dlouhé série) s konceptem nezničitelného sériového vraha, který nemůže být zastaven. Snímek tímto konceptem inspiruje do dneška a to nejen tímto faktem. Velkého rozpočtu nebylo potřeba na to, aby film bortil žánrové hranice. John Carpenter byl ve své době zkrátka mistr svého řemesla. Zde netlačil na pilu a naopak daleko více dal prostor plynule budující atmosféře, která je i přes své stáři stále velice impozantní. Impozantní je i úvodní hudba, která se stala doslova halloweenskou hymnou. Napětí stoupá pozvolna až do grandiózního finále bez sebemenšího zaškobrtnutí. A na 70.léta to byla teprve pecka. Ona hrůza je místy odlehčena humorem, který má své opodstatněné místo a nijak neruší. ´Halloween´ je vrcholným úspěchem hororového žánru se vším všudy.

Čas publikace: 19.2.2017 14:40

40 dnů a 40 nocí (2002) - film

Stuma starstarstarstarstar

Jednoduchý děj s určitou myšlenkou naprosto nevyužitý. Námětově to vypadá na další ´prcičovský´ snímek, ale není tomu tak. Lehká komedie s romantickou šablonou se snaží pobavit, ale moc to nějak nejde. Humor je suchý a děj jako takový postrádá živost. Josh Hartnett se sice snaží, ale své postavě nedodal určité charisma a přesvědčivost. A tak se jedná o nenáročný film, který moc nenadchne, ale pro ty, co moc nechtějí u děje přemýšlet by postačit mohl.

Čas publikace: 28.3.2017 01:41

Probudím se včera (2012) - film

Stuma starstarstarstarstar

Komedie Vorlíčkovského typu, jen s tím rozdílem, že to není zas až tak ztřeštěné. Zábavné však ano. Tento typ komedií, tu již dlouho nebyl a opravdu tu neskutečně chyběl. Každá situace je využita do své dokonalosti, aniž by se tlačilo na pilu. Jiří Mádl spolupracoval na scénáři a tak si jistojistě upravoval dialogy a scény přímo na tělo a je to znát. Role mu sedla jak ulitá. A nejen jemu. Zábavnost je na přijatelné míře, takže si kvalitou udržuje standart. Příběh má švih, nikterak nenudí, což poslední dobou nebývá zvykem. Skutečně se po dlouhé době podařila klasická česká komedie, která neurazí, pobaví a to zcela bez použití nějakého hulvácví, či tzv. fekálního humoru. Konečně.

Čas publikace: 2.11.2016 02:24

Rocky (1976) - film

Stuma starstarstarstarstar

Dnes již legendární snímek, který není jen o boxu, jak si každý myslí. Je i o životním poslání a jeho těžkostech. A Sylvester Stallone to zde vyjádřil nadmíru dobře. Ukazuje, že člověk bojuje za svoje postavení, za svoji lásku, za svůj osud vždy a všude a nemusí být zrovna v ringu. Ano, ten kdo dává ty největší rány je život sám. A tak Rocky bojuje neustále. Pere se za svůj sen každým dnem a přitom nezapomíná na svoje kamarády, na svoji Adrien, na všechny lidi kolem i když se k němu mnozí otočili zády. A rány dostává pořádné, ale nevzdává se a jde neustále dál. Dostal nabídku zápasit se šampionem. Šel do toho a na body prohrál. Ale životní vítězství je daleko důležitější. Téměř artový snímek o člověku, který se nevzdává a snaží si splnit svůj americký sen, je vskutku to nejlepší, co ve své době vzniklo. I dnes má co říci. Jeho poslání je nezpochybnitelné.

Čas publikace: 2.11.2016 02:32

Zabij, nebo budeš zabit (2007) - film

Stuma starstarstarstarstar

Další snímek s populárním námětem o reálných bitkách, které jsou za účelem zisku přenášeny v tomto případě přes internet. A kdo jsou bojovníci? Kdo jiný než vězni odsouzení na smrt. To už tu bylo mnohokrát a jak už dnes víme, tak se to ještě objevilo i po natočení tohoto snímku. Např. ´Rallye smrti´ odehrávající se přímo ve věznici. Tady jde o ostrov, kde jsou vězni vysazováni a jak už to obvykle bývá, přežít může jenom jeden. Co dodat? Okopírovaný japonský ´Battle Royale´, jen se změnou bojovníků? Je ale velice těžké posoudit, o kom přesně příběh vypráví. O lidech uvádějící onu show, anebo o trestancích? Je to takové půl na půl. O jistý děj tu sice snaha je, ale celkově vzato, jsou tu okolnosti zcela zbytečné. Třeba postava přítelkyně Jacka Conrada (Steve Austin) Sarah (Madeleine West), která z dějem nijak nepohne. Jen celou akci na internetu sleduje se slzami v očích a to je všechno. Každopádně se jedná o akční zábavný film, u kterého sice nemá cenu přemýšlet, ale za shlédnutí stojí.

Čas publikace: 30.12.2016 21:46

Američtí vojáci (1993) - film

Stuma starstarstarstarstar

Prvních deset minut snímku a tolik nelogičností a naivity aby divák pohledal. Ve své době populární téma o únosu manželky už někde na letišti s následující snahou o její záchranu bylo zpracováno mnohokrát a to na nejrůznějších úrovních. Nedá se nevzpomenout třeba na Harrisona Forda a jeho snímek ´48 hodin v Paříži´. Tento nízkorozpočtový videofilm se veze na té nejslabší úrovni a tak nelze od toho očekávat nic světoborného. Absolutně neherecké výkony, nereálné scény, stupidní dialogy, zkrátka hrůza a děs. Ale je to akční, je to zábavné, jen u toho proboha nepřemýšlet. Co si budeme povídat, ve své době takovéto snímky byli hojně vyhledávané. A po tom filmovém hladu před revolucí ani není divu.

Čas publikace: 2.2.2017 17:32

Báječná Angelika (1965) - film

Stuma starstarstarstarstar

Jeoffrey de Peyrac je mimo hru a tak snímek představuje další osudy krásné, silné a sentimentální ženy jménem Angélique de Peyrac již bez něj. V zájmu všeho dění je pomsta a to by nebylo, aby se to krapet nekomplikovalo. Druhý film již není tak kouzelně zamilovaný, ale do popředí všeho romantismu dává více dobrodružství, pokračující intriky a shovívavost mocných. Tvůrci se snažili zachovat předešlou atmosféru, avšak v zájmu pokračujícího dění. K sebevykrádání však kupodivu nedošlo, takže lze i druhý díl považovat za povedený, čímž bylo založeno na vzniku filmové série.

Čas publikace: 11.2.2017 12:58

Delta Force (1986) - film

Stuma starstarstarstarstar

Akční klasika, kde se kromě Chucka Norrise sešly herecké legendy své doby, jakou je Lee Marvin či George Kennedy. Solidně propracovaný scénář vypráví o únosu civilního letadla a akce s tím spojené speciální protiteroristickou jednotkou zvané Delta Force. Příběh samozřejmě obsahuje až neuvěřitelné množství kíče a absolutně nereálných scén, ale to k nadnesenému pojednání něčeho takového prostě patří. Nic se tu zkrátka nebere vážně a tak se vytvořila v podstatě nezničitelná jednotka a teroristé schopni ze svých nedostatečných zbraní zasáhnout snad všechno. Chuck Norris samozřejmě likviduje jednoho padoucha po druhém, aniž by se u toho takřka zpotil. Ano, je to hloupé, je to nereálné a možná i trochu politicky nekorektní ve vyobrazení arabské kultury, ale pokud se tohle všechno dá stranou, zůstane zatraceně dobrá filmová akční zábava. A o to tu jde.

Čas publikace: 13.2.2017 23:04

End of a Gun (2016) - film

Stuma starstarstarstarstar

Steven Seagal si jako obvykle zahrál někoho bývalého. Tentokrát je to bývalý federální agent, toho času coby ochranka v obchodním středisku. Jo jo, i takhle bývalí agenti mohou skončit. V příběhu se zaplete do podivné hry, kde jde o značnou sumu peněz. A i zde platí heslo: Za vším hledej ženu. Snímek vyznívá jako televizní film s viditelně malým rozpočtem, avšak ne zrovna tragickým. O ryze akční etudu nejde, i když své aikido tu Steven samozřejmě předvede a padne i nějaký ten výstřel. Ale převládají spíše konverzační sekvence a kupodivu Stevenovi to takto v jeho věku sluší daleko více. Film jednoduchý, v podstatě nevýrazný a však pro televizní nenáročný večer vhodný.

Čas publikace: 19.2.2017 12:57

Zrození (2004) - film

Stuma starstarstarstarstar

Zvláštní nepředstavitelný hypnotický příběh, kde je výměnná reinkarnace hlavní složkou děje. Jak by se kdo zachoval, kdyby se najednou objevil chlapec tvrdící, že je jeho zesnulí partner? Jeho obtěžování hraničící až s posedlostí však nedá odvrátit mysl jinam a tak netrvá dlouho a přesvědčení o pravosti jeho slov nabývá na síle. Citový útok vřele dosáhne svého cíle a soukromý život náhle mění směr. Jenomže ... je tomu skutečně tak? Mysteriózní atmosféra dlouho nebyla tak hustá, jako dosud. Dlouhé téměř artové záběry umocňují psychologickou stránku věci, spolu s důvěrou a přesvědčením svých myšlenek. Absurdita všeho dodává na realitě ohromnou velikost a tak víra v pravost daných skutků je až neskutečně silná. Silný je i příběh, pomalejší, avšak nenudící tempo, charakterově impozantní postavy. Námět jednoduchý, ale vytlačilo se z něho co se dalo. Tady tvůrci rozhodně zabodovali.

Čas publikace: 3.11.2016 22:11

Osamělý mstitel (2003) - film

Stuma starstarstarstarstar

Snímek používá známou šablonu o ztrátě nejbližšího a následné mstě, což bohužel zapříčiňuje velmi častou předvídatelnost děje. Akční scény však rozhodně stojí za to. Vin Diesel v roli drsného poldy Seana Vettera je na akční postavu výrazný a přesvědčivý. Akční tempo i s dramatickými momenty se drží po celou stopáž a tak v podstatě není nudného místa. Snímek se sice dá řadit mezi námětově stereotypní, ale natočeno je to dobře.

Čas publikace: 4.11.2016 00:56

Bent (1997) - film

Stuma starstarstarstarstar

Vyjímečný snímek s gay tématikou za období 2.světové války na základě úspěšné divadelní hry, která připomínala holou skutečnost, že i homosexuální lidé byli mezi obětmi holocaustu v Evropě. Stejně jako mnohé filmové výpovědi ukazující odlidštění Židů, tento ukazuje odlidštění homosexuálních osob. A tématem je to veliký film, neboť homosexualita jako forma represe nikdy předtím takto natočena nebyla. Hloubka příběhu je divácky hodně silný psychologický prvek. Z větší části se jedná o milostný příběh mezi dvěma muži v krajní nouzi a mnohých okolností. Krutost a bezcitnost v koncentračním táboře už je dnes natolik známá, že již nikoho nepřekvapí, ale i přesto v tomto případě chytí za srdce. A může za to konec, který je snad nejcitovější složkou na celém dějství. Atmosféře snímku dopomohl artový pohled na celou věc, takže divácký zájem bude přeci jen spíše od náročnějších diváků. Shlédnutí snímku však rozhodně stojí za to. Clive Owen v hlavní roli tu předvedl vskutku úctyhodný výkon.

Čas publikace: 5.11.2016 23:12

Sex nebo život! (2012) - film

Stuma starstarstarstarstar

Snímek je jen dalším filmovým počinem prcičovské šablony, avšak tentokrát krapet okořeněný hororovou linkou, který ale ve výsledku postrádá jakýkoliv smysl. Pro milovníky fekálního humoru povinnost, jinak pryč od toho.

Čas publikace: 20.12.2016 00:36

Predators (2010) - film

Stuma starstarstarstarstar

Máme tu další snímek o nejznámějším mimozemském zabijákovi. Hned po Vetřelci samozřejmě. Slibuje to honosnou podívanou, ale k celkovému poznání přeci jen něco důležitého chybí. A tím je daleko větší originalita, neboť se tu opakují mnohé situace ze zcela prvního příběhu s Arniem a je to škoda. Natočeno je to brilantně a velkolepě. I atmosférou si to jde svou cestou, čímž je vidět, že se tvůrci nesnažili napětím kopírovat původní film. Ale když se děj stává velmi předvídatelný, nelze očekávat honosný filmový zážitek. Celkově se ale jedná o daleko povedenější počin, než byli minulé dvě spojení právě s oním Vetřelcem. Nebyl zde opomenut ani multikulti index, takže tu máme různé lidské rasy a aby toho nebylo málo, tak i ženu. Funguje to však dobře, takže není co vyčíst. Celkově film vyznívá spíše jako remake s pozměněným příběhem, tudíž se bude pro mnohé zdát zcela zbytečným. Nebýt připomínky na události vzpomínaného prvního snímku, mohl by tento fungovat jako zcela samostatný film.

Čas publikace: 29.12.2016 20:53

300: Bitva u Thermopyl (2006) - film

Stuma starstarstarstarstar

Vyjímečný film věrně převedeného komiksu od Franka Millera zachycující jeden z nejskvělejších válečných příběhů historie lidstva. 300 mužů zadrží mnohonásobně početnější armádu perského krále Xerxa a dodá Řekům aureolu neporazitelných válečníků na dlouhá staletí. V jedné kritice komiksu se píše: ´Miller zvolil způsob vyprávění, v němž velkou roli hraje přednes příběhů u táborových ohňů. I to dodává zdání dobové autentičnosti. Vypravěči v knize mu slouží k umocnění jeho vlastního uměleckého podání doplněného jedinečnou vizuální stránkou. Miller je pověstný svými „kamerovými“ záběry, které jsou neuvěřitelně citlivé na perspektivu. A právě zde dosáhl ve svém umění prozatímního vrcholu. Filmaři to pochopili také a film je dosti přesnou transkripcí komiksové podoby příběhu.´A s tím nelze jinak než souhlasit. Vizuální stránka věci je úchvatná a skutečně kopíruje jednotlivá okénka komiksu. To se děje i s vyobrazenou krví, který se stal nepochopen. Zkrátka, kdo nečetl komiks, nepochopí film.

Čas publikace: 30.12.2016 20:34