Upřímné recenze filmů a seriálů sdělte světu, co si o filmu/seriálu skutečně myslíte

Aktualita:

Vítejte na novém webu, kde můžete hodnotit filmy a seriály očima obyčejných diváků. Chci vás poprosit o pomoc s hodnocením filmů, které jste už viděli. Čím více recenzí zde bude, tím snazší a přesnější pak bude hledání vhodného filmu nebo seriálu ke zhlédnutí. Stačí kliknout na "Přidat recenzi" v hlavním menu a začít psát název filmu nebo seriálu do příslušného políčka, pak už jen píšete svůj názor. Děkuji.

Recenze uživatelů (83)

Rocky (1976) - film

Stuma starstarstarstarstar

Dnes již legendární snímek, který není jen o boxu, jak si každý myslí. Je i o životním poslání a jeho těžkostech. A Sylvester Stallone to zde vyjádřil nadmíru dobře. Ukazuje, že člověk bojuje za svoje postavení, za svoji lásku, za svůj osud vždy a všude a nemusí být zrovna v ringu. Ano, ten kdo dává ty největší rány je život sám. A tak Rocky bojuje neustále. Pere se za svůj sen každým dnem a přitom nezapomíná na svoje kamarády, na svoji Adrien, na všechny lidi kolem i když se k němu mnozí otočili zády. A rány dostává pořádné, ale nevzdává se a jde neustále dál. Dostal nabídku zápasit se šampionem. Šel do toho a na body prohrál. Ale životní vítězství je daleko důležitější. Téměř artový snímek o člověku, který se nevzdává a snaží si splnit svůj americký sen, je vskutku to nejlepší, co ve své době vzniklo. I dnes má co říci. Jeho poslání je nezpochybnitelné.

Čas publikace: 2.11.2016 02:32

Probudím se včera (2012) - film

Stuma starstarstarstarstar

Komedie Vorlíčkovského typu, jen s tím rozdílem, že to není zas až tak ztřeštěné. Zábavné však ano. Tento typ komedií, tu již dlouho nebyl a opravdu tu neskutečně chyběl. Každá situace je využita do své dokonalosti, aniž by se tlačilo na pilu. Jiří Mádl spolupracoval na scénáři a tak si jistojistě upravoval dialogy a scény přímo na tělo a je to znát. Role mu sedla jak ulitá. A nejen jemu. Zábavnost je na přijatelné míře, takže si kvalitou udržuje standart. Příběh má švih, nikterak nenudí, což poslední dobou nebývá zvykem. Skutečně se po dlouhé době podařila klasická česká komedie, která neurazí, pobaví a to zcela bez použití nějakého hulvácví, či tzv. fekálního humoru. Konečně.

Čas publikace: 2.11.2016 02:24

Osamělý mstitel (2003) - film

Stuma starstarstarstarstar

Snímek používá známou šablonu o ztrátě nejbližšího a následné mstě, což bohužel zapříčiňuje velmi častou předvídatelnost děje. Akční scény však rozhodně stojí za to. Vin Diesel v roli drsného poldy Seana Vettera je na akční postavu výrazný a přesvědčivý. Akční tempo i s dramatickými momenty se drží po celou stopáž a tak v podstatě není nudného místa. Snímek se sice dá řadit mezi námětově stereotypní, ale natočeno je to dobře.

Čas publikace: 4.11.2016 00:56

Bent (1997) - film

Stuma starstarstarstarstar

Vyjímečný snímek s gay tématikou za období 2.světové války na základě úspěšné divadelní hry, která připomínala holou skutečnost, že i homosexuální lidé byli mezi obětmi holocaustu v Evropě. Stejně jako mnohé filmové výpovědi ukazující odlidštění Židů, tento ukazuje odlidštění homosexuálních osob. A tématem je to veliký film, neboť homosexualita jako forma represe nikdy předtím takto natočena nebyla. Hloubka příběhu je divácky hodně silný psychologický prvek. Z větší části se jedná o milostný příběh mezi dvěma muži v krajní nouzi a mnohých okolností. Krutost a bezcitnost v koncentračním táboře už je dnes natolik známá, že již nikoho nepřekvapí, ale i přesto v tomto případě chytí za srdce. A může za to konec, který je snad nejcitovější složkou na celém dějství. Atmosféře snímku dopomohl artový pohled na celou věc, takže divácký zájem bude přeci jen spíše od náročnějších diváků. Shlédnutí snímku však rozhodně stojí za to. Clive Owen v hlavní roli tu předvedl vskutku úctyhodný výkon.

Čas publikace: 5.11.2016 23:12

Predators (2010) - film

Stuma starstarstarstarstar

Máme tu další snímek o nejznámějším mimozemském zabijákovi. Hned po Vetřelci samozřejmě. Slibuje to honosnou podívanou, ale k celkovému poznání přeci jen něco důležitého chybí. A tím je daleko větší originalita, neboť se tu opakují mnohé situace ze zcela prvního příběhu s Arniem a je to škoda. Natočeno je to brilantně a velkolepě. I atmosférou si to jde svou cestou, čímž je vidět, že se tvůrci nesnažili napětím kopírovat původní film. Ale když se děj stává velmi předvídatelný, nelze očekávat honosný filmový zážitek. Celkově se ale jedná o daleko povedenější počin, než byli minulé dvě spojení právě s oním Vetřelcem. Nebyl zde opomenut ani multikulti index, takže tu máme různé lidské rasy a aby toho nebylo málo, tak i ženu. Funguje to však dobře, takže není co vyčíst. Celkově film vyznívá spíše jako remake s pozměněným příběhem, tudíž se bude pro mnohé zdát zcela zbytečným. Nebýt připomínky na události vzpomínaného prvního snímku, mohl by tento fungovat jako zcela samostatný film.

Čas publikace: 29.12.2016 20:53

300: Bitva u Thermopyl (2006) - film

Stuma starstarstarstarstar

Vyjímečný film věrně převedeného komiksu od Franka Millera zachycující jeden z nejskvělejších válečných příběhů historie lidstva. 300 mužů zadrží mnohonásobně početnější armádu perského krále Xerxa a dodá Řekům aureolu neporazitelných válečníků na dlouhá staletí. V jedné kritice komiksu se píše: ´Miller zvolil způsob vyprávění, v němž velkou roli hraje přednes příběhů u táborových ohňů. I to dodává zdání dobové autentičnosti. Vypravěči v knize mu slouží k umocnění jeho vlastního uměleckého podání doplněného jedinečnou vizuální stránkou. Miller je pověstný svými „kamerovými“ záběry, které jsou neuvěřitelně citlivé na perspektivu. A právě zde dosáhl ve svém umění prozatímního vrcholu. Filmaři to pochopili také a film je dosti přesnou transkripcí komiksové podoby příběhu.´A s tím nelze jinak než souhlasit. Vizuální stránka věci je úchvatná a skutečně kopíruje jednotlivá okénka komiksu. To se děje i s vyobrazenou krví, který se stal nepochopen. Zkrátka, kdo nečetl komiks, nepochopí film.

Čas publikace: 30.12.2016 20:34

Most do země Terabithia (2007) - film

Stuma starstarstarstarstar

Emocionální film splňuje svůj účel na výbornou. Velmi jednoduchý příběh je vyprávěn lehce a lidsky. Překvapením jsou i tragické události, které sice patří k životu, ale u takovýchto tipů filmů nejsou zvyklé. Film pro celou rodinu, a hlavně pro ty, co také měli nebo mají svůj vysněný svět kde si odpočinou a kde přijdou na jiné myšlenky. Toto je jasná volba.

Čas publikace: 2.11.2016 02:17

Slepota (2008) - film

Stuma starstarstarstarstar

Depresivní a místy temný snímek o náhlém oslepnutí všeho lidstva. Jakýsi postkatastrofický příběh o zoufalství a beznaději, jehož původ nějak nebyl vysvětlen. Ani to, že jedna žena, jako snad jediná neoslepla, což je mi opravdu vskutku záhada. Psychologie postav je značně jednotvárná a bez jakéhokoliv kroku vřed. Ono je to vůbec celé takové uměle natahované, což je dost na škodu. Místy přichází nuda a šeď. Tempo si drží, stejně tak i atmosféru, jenže je to nějak málo. Málo na to, aby to náhodného diváka nějak zaujalo. A jak slepota přišla, tak zase odešla a život jde dál. Hmmm...

Čas publikace: 2.11.2016 02:30

Nebe, peklo… zem (2009) - film

Stuma starstarstarstarstar

Jedná se o vztahový příběh zabývající se mladou, sebevědomou baletkou, která po odhalení nevěry svého přítele začne hledat své místo v životě a hlavně pevnou půdu pod nohama. Podobných snímků je v České kinematografii vcelku hodně, avšak tento překvapuje hlavně tím, že se jedná o snímek slovenský, což není zase až tak časté. Příběh sleduje veškeré počínaní hrdinky děje a vlastně se dá říci, že jejíma očima. Její osud je tak trochu k zamyšlení. Má být varováním pro ostatní? Snové sekvence směřují laťku do artových končin, čímž je přizpůsobena i veškerá atmosféra vyprávění. Na city se tu v žádném případě nehraje, i když je to místy tak tak na hraně. Film je určen hlavně pro dámskou část publika, mezi nimiž se určitě najde někdo s podobnými zážitky a starostmi. Tak trochu vážné téma,které je vedeno s lehkostí a ohromnou skromností.

Čas publikace: 2.11.2016 03:28

Rio Lobo (1970) - film

Stuma starstarstarstarstar

Snímek je atmosférou umírněný a i přes použití něco málo akčních scén se spíše jedná o dějově poklidné vyprávění. John Wayne se tu představuje přesně tak, jak je ze svých westernových rolí známý, ale také je na něm poznat, že už nějaká ta léta má a že už není tak hbitý a svérázný jako dříve. I přes tento fakt ale celkově snímek nevyznívá zase nijak špatně. Dějství z divokého západu podléhá veškerému standartu westernového žánru, jen není tak typicky rodokapsově živý, jak by si mnohý divák představoval.

Čas publikace: 2.11.2016 20:54

Romasanta: Hon na vlkodlaka (2004) - film

Stuma starstarstarstarstar

Zdánlivě hororový, jinak dramatický snímek pojednává příběh, který je kupodivu na základě skutečných událostí. Španělsko roku 1851 a u soudu se zodpovídá ze svých činů sériový vrah jménem Romasanta, který o sobě tvrdí, že je vlkodlak. Jedná se tedy o historický příběh pojednávající jak soud, tak i předchozí osud souzeného. Temná atmosféra sice ze všeho kýpí, ale dějově je celá tato věc značně těžkopádná a místy nesrozumitelná. Spousta hluchých míst nudí a to ostatní nijak nedává šanci zaujmout. V podstatě nejde rozlišit myslí-li to tvůrci vážně nebo se skutečně jedná jen o pouhou úpravu do hororového žánru. Takto natočený snímek spíše vypadá, jakoby vznikl pro televizi, jen s poněkud větším rozpočtem na výpravu.

Čas publikace: 2.11.2016 22:18

Zrození (2004) - film

Stuma starstarstarstarstar

Zvláštní nepředstavitelný hypnotický příběh, kde je výměnná reinkarnace hlavní složkou děje. Jak by se kdo zachoval, kdyby se najednou objevil chlapec tvrdící, že je jeho zesnulí partner? Jeho obtěžování hraničící až s posedlostí však nedá odvrátit mysl jinam a tak netrvá dlouho a přesvědčení o pravosti jeho slov nabývá na síle. Citový útok vřele dosáhne svého cíle a soukromý život náhle mění směr. Jenomže ... je tomu skutečně tak? Mysteriózní atmosféra dlouho nebyla tak hustá, jako dosud. Dlouhé téměř artové záběry umocňují psychologickou stránku věci, spolu s důvěrou a přesvědčením svých myšlenek. Absurdita všeho dodává na realitě ohromnou velikost a tak víra v pravost daných skutků je až neskutečně silná. Silný je i příběh, pomalejší, avšak nenudící tempo, charakterově impozantní postavy. Námět jednoduchý, ale vytlačilo se z něho co se dalo. Tady tvůrci rozhodně zabodovali.

Čas publikace: 3.11.2016 22:11

Kód smrti (2008) - film

Stuma starstarstarstarstar

Atmosférou to není nejhorší, ale všemu opět klasicky kazí typické záběry na Stevena během akčních scén, kdy vlastně kromě jeho poklidného obličeje nic dalšího nelze spatřit. Akce je tu dost, ale když není vidět hlavní představitel a ještě k tomu mistr bojového stylu ´aikido´ co vlastně dělá, všechno to vyznívá vniveč. Ledabylé mávání rukou je prostě k ničemu. Nejhorší je, že je také opět poznat, že akční scény nedělal on. Což o to, se Stevenovou postavou se nelze čemu divit, ale proč to filmaři pořád dělají tak okatě? Co se týče dějství, rozhodně se jedná o strhující napínavou podívanou. A tak ještě jednou, škoda těch filmových blbin se Stevenem, jinak by to byl dokonalý béčkový akční nářez.

Čas publikace: 4.11.2016 20:42

Vetřelec (1979) - film

Stuma starstarstarstarstar

Nejvelkolepější sci-fi hororový milník na poli žánru, který udal směr a podle kterého byli točeny další snímky odehrávající se kdekoliv. Ridley Scott na jinak jednoduchém námětu dokázal vytvořit tak hrůzostrašnou atmosféru, že diváci měli doma ohromný strach i usnout. Vše bylo vygradováno do dokonalosti i v tom sebemenším detailu. V roce 2003 vznikla režisérská verze, kde byla přidána spousta záběrů a scén a zároveň byl proveden nový střih. Někde bohužel i za cenu krácení některých pasáží. Výsledku to však neuškodilo. Vyprávění je tak více plynulejší. Atmosféra zůstala stejná a stejně děsuplná. Původní i nová verze má však své a je velice těžké srovnávat. Z nostalgického hlediska samozřejmě vítězí ta původní. Kdo se chce dozvědět přeci jen něco více, nechť sáhne po nové verzi. Snímek rozhodně patří do zlatého fondu hororových sci-fi filmů.

Čas publikace: 4.11.2016 22:58

Vetřelci (1986) - film

Stuma starstarstarstarstar

Pokračování úspěšného a velmi brilantního snímku převzal James Cameron a vizi celého konceptu pojal zcela po svém. Z hororového žánru bylo vytlačeno co se dalo, takže se na celou věc podíval trochu jinak. Na scénu poslal Vetřelců daleko více a proti nim komando. Žánr se tedy změnil na velmi drsný žoldácký film. Nic neponechal náhodě a všem aktérům dal pořádně zabrat. Jiné pojetí, ale stále vynikající snímek. I z něho byla vytvořena režisérská prodloužená verze a co se mě týče, považuji ji za daleko přínosnější. Spousta věcí tu je dovysvětlena a tak vše dává daleko větší smysl. Na kvalitě však ubráno nebylo. Ba právě naopak. Ridley Scott mohl být spokojen. Vysoká laťka byla zachována.

Čas publikace: 4.11.2016 23:09